Yrityksen visuaalinen ilme

Mitä se oikeasti tarkoittaa ja onko sillä mitään merkitystä?

Tämä on kysymys, mitä jokaisen olisi hyvä miettiä oman tulevan tai jo olemassaolevan yrityksensä kohdalla. Avaan tässä tekstissä selkokielisesti, mitä yrityksen visuaalinen ilme voi merkitä parhaimmillaan ja pahimmillaan – unohdetaan siis hetkeksi graafiset ohjeistot ja muut konkreettiset yksityiskohdat.

Kun olet tehnyt liiketoimintasuunnitelmasi SWOT-analyyseineen ja sinulla on mahtava bisnesidea toteutusta vaille valmiina, tarvitset seuraavaksi palveluillesi tai tuotteillesi esittelypaikan, aivan kuten messuilla tarvitsisit messupaikan. Nykyaikana kivijalan sijaan (tai lisäksi) yritykselläsi on hyvä olla verkkosivut ja mielellään vähintään yksi sosiaalisen median kanava. Tiedän – some ei ole kaikkien lempparipaikka, mutta se on silti oiva markkinointi- ja verkostoitumispaikka.

Pelkkä kivijalan, verkkosivujen ja/tai somen olemassaolo ei kuitenkaan merkitse vielä mitään. Nimittäin sen messupaikkasi visuaalinen ilme on se, mikä kiinnittää sekunneissa huomion jo ennen kuin potentiaalinen asiakas lukee tai sisäistää mitään tekstiä. Joko se kiinnittää huomion niin hyvin, että asiakas jää tutustumaan myös sisältöön, tai sitten se ei herätä mitään tunteita ja asiakas scrollaa tai kävelee ohi.

Ja sen sisällön, sen täytyy olla tietysti kohderyhmääsi puhutteleva, jotta se johtaa joko siinä hetkessä tai myöhemmin myyntitilanteeseen. Sisältö kulkeekin käsi kädessä visuaalisen ilmeen kanssa – kumpikaan ei pääse loistamaan, mikäli toinen tuottaa pettymyksen.

Olemme auttamatta digitalisoituneet, valtaosa meistä elää niskat 90 asteen kulmassa puhelin kädessä ja etsii tietonsa Googlesta tai somesta. Mikäli sinulla ei ole valmista paikallista asiakaskuntaa niin, että pelkkä puskaradiomainos ja paikalliset tutut riittävät liiketoimintasi pyörittämiseen, sinun kannattaa todella panostaa ammattimaiseen ja erottuvaan ilmeeseen sekä kohderyhmääsi puhuttelevaan persoonalliseen markkinointityyliin. Mitä kilpaillumpi alasi on, sitä enemmän näillä asioilla on merkitystä. Siinä tapauksessa sinun on pakko erottua menestyäksesi.

Laaduttomat ja kirjoitusvirheitä sisältävät sivustot voidaan tulkita helposti epäluotettaviksi ja pahimmillaan huijaussivustoiksi.

Yritystä perustaessa optimaalinen etenemisjärjestys on tämä:

  1. Tee hätiköimättä realistinen liiketoimintasuunnitelma ja kannattavuuslaskelma. Pohdi suunnitelmassasi kohderyhmääsi ja sitä, millä sävyllä haluat heitä auttaa. Millainen on sinun ja yrityksesi brändiääni? Mikä on tavoitteesi? Millainen kilpailu alalla on? Hyödynnä tarvittaessa yritysvalmentajia sparrausapuna ja selvitä tukimahdollisuudet.

  2. Tutki, mistä tavoitat kohderyhmäsi ja tutustu heihin, jotta osaat aloittaa markkinoinnin suunnittelun. Tee jo alustavaa tarvekyselyä potentiaalisille asiakkaillesi. Millä hakusanoilla asiakkaasi löytävät sinut Googlesta ja somesta? Hakukoneoptimointiin kannattaa todella perehtyä – hyödynnä siis tarvittaessa myös SEO-osaajia.

  3. Kun sinulla on strategia valmiina, pura se puhuttelevaksi tekstiksi ja asettele se verkkosivuillesi ammattimaiseen ja vakavasti otettavaan ulkoasuun. Voidaan puhua visuaalisesta ilmeestä, yritysilmeestä, brändi-ilmeestä – käytännössä katsoen ne tarkoittavat kaikki lähestulkoon samaa asiaa. Tässä kohtaa voit hyödyntää verkkosivujen tekijää sekä minun tai jonkun muun palveluita. (Minulla on mahdollisuus tarjota tämä kaikki yhteistyön kautta.) Perustelen alempana, miksi.

  4. Mainosta yritystäsi ylpeydellä, sillä näyt juuri niin kuin kuuluukin! Ajan kuluessa tulet tekemään muutoksia, kehittymään ja hiomaan toimintaasi (kuin myös itseäsi), mutta muista myös aloittaa jostain. Tuoreen yrityksenkään ei silti tarvitse olla puolivalmiina ulkona, vaan se voi olla valmis jo aloittaessaan mikäli tämä budjetoidaan yrityksen aloituskuluihin. Väitän, että tällä on suuri vaikutus siihen, valitseeko asiakas sinut presenssisi perusteella vai ei. Näin voit myös keskittyä asiakahankintaan, kun aikasi ei mene enää yksityiskohtien hinkuttamiseen siinä vaiheessa kun kassan pitäisi jo kilistä. Kaikki kolme edeltävää kohtaa nivoutuvat vahvasti yhteen ja jos joku uupuu, se voi aiheuttaa vaikeuksia asiakashankintaan.

Älä siis mene näin suomalaisittain ilmaistuna perse edellä puuhun mikäli et ole valmiiksi vakaalla pohjalla. Kokemusasiantuntijana voin allekirjoittaa tämän.

Miksi en etsisi Canvasta kivoja pohjia ja pyytäisi tekoälyä tekemään tätä puolestani?

Siksi, koska yrityksesi ei ole tunnistettava, jos sen logo ja someilme on samalla pohjalla tehty kuin sadoillatuhansilla muillakin. Lisäksi, saatat rikkoa tietämättäsi alkuperäisten valmiselementtien suunnittelijoiden tekijänoikeutta. Mikäli et vietä itse paljoa aikaa somessa ja algoritmisi ei ole vielä täynnä eri yritysten mainoksia, et osaa ehkä hahmottaa, miten tunnistettavia ja yleisiä nämä valmiit pohjat ovat Suomen kokoisessa maassa. On hyvin tyypillistä, että mm. itsellänikin on mennyt yritykset keskenään sekaisin, koska ulkoasu ja logo on ollut molemmilla yrityksillä samanlainen.

Harjaantunut silmä näkee myös, että tekoälyn luomilla ihmisillä on liian täydellinen luusto, samettinen iho ja 15 sormea luonnottoman kontrastikylläisessä kuvassa. Esimerkkinä näin vasta kuvan erään suomalaisen vaatebrändin tekoälyllä tehdystä kuosista, jossa koiralla oli kolme takajalkaa. Teksti taas on usein samaan aikaan geneeristä, mutta käyttää lisäksi tarpeettomissa kohdissa huikentelevaisia sanoja ja kummallisia termejä. Tekstiä voi olla paljonkin, mutta samalla se ei oikeastaan tarkoita mitään.

Canva ja tekoäly eivät huomioi myöskään visuaalista saavutettavuutta. Lue somesaavutettavuudesta lisää täältä. Molemmat ovat kuitenkin syystäkin suosittuja työvälineitä ja luonhan itsekin asiakkailleni yritysilmeen mukaisia somepohjia Canvaan, mutta kaikista mahdollisista pohjista ja elementeistä logo ja yritysilme ovat juuri ne, jotka teettäisin yksilöitynä. Omaa äänensävyä tukevan ja kohderyhmää puhuttelevan tekstisisällön teettäisin copywriterilla, mikäli sen sanoittaminen tuntuu haastavalta eikä ole aivan varma, kuulostaako se tekoäly siltä miltä pitääkin. Näillä työkaluilla sisällöstä jää siis helposti uupumaan tunnistettavuus ja persoona, mikäli niitä ei osaa muokata reilulla kädellä omannäköisekseen.

Mikäli palvelusi tai tuotteesi ei ole sellainen, että asiakkaat ostavat sitä vaikka olisit tehnyt mainoksesi sormiväreillä, tunnistettavuuden ja persoonan uupuminen voi koitua ongelmaksi. Vika ei ole siis sinussa, vaan siinä, ettei liiketoimintasuunnitelmasi erotu kohderyhmällesi niin miten sen kuuluisi erottua – voi olla, ettei se edes tavoita heitä.

Mitä ammattilainen tekee eri tavalla suunnitellessaan yritysilmettä ja miksi tästä palvelusta kannattaa maksaa?

Ensinnäkin, varmista, että ammattilainen on kouluttautunut ja häneltä löytyy kokemusta sekä tuoreita referenssejä. Varmista, että tässä tapauksessa ammattilainen käyttää yrityksen visuaalisen ilmeen luomiseen ammattiohjelmistoa ja tietää mitä tarkoittaa visuaalinen saavutettavuus. Varmista myös, että portfolio miellyttää silmääsi – meillä kaikilla on oma kädenjälkemme. Edellämainitut kriteerit täyttävä ammattilainen luo sinulle kerralla laadukkaan ja mahdollisuuksien mukaan saavutettavan ilmeen, joka palvelee sinua vuosia ja maksaa näin itsensä takaisin.

Hoen tätä usein, mutta ensivaikutelman voi tehdä vain kerran, joten tee se laadukkaasti. Budjetoi se yrityksesi aloittamiskuluihin, jos koet, ettet ole visuaalinen tai sanavalmis henkilö ja sinulla ei ole valmista asiakaskuntaa.

Kun sinulla on sisällöltään laadukkaat, keskenään harmoniset ammattimaiset verkkosivut, somekanavat ja/tai paperiset mainokset ja napakka selkeä logo jokaisessa niissä – alat saamaan yrityksellesi välittömästi tunnistettavuutta. Voit markkinoida tällaista pakettia suurella ylpeydellä ja itsevarmuudella, sillä tiedät itsekin, että asiakas löytää tarvitsemansa tiedon ja asiakkaasta on miellyttävä tutkailla yrityksesi palveluita tai tuotteita, ennen kuin tekee ostopäätöksen.

Pääset myös aloittamaan toimintasi ajoissa, sillä usein itse tehtyä kokonaisuutta jää pyörittelemään ja pohtimaan luokattoman pitkäksi aikaa – ja se jännitys senkun pahenee julkaisuhetkeä odotellessa. Ammattilaisen apu ja tuki oikeassa kohtaa voi tuoda suunnatonta henkistäkin helpotusta.

Yksilöity ammattimainen ulkoasu yhdistettynä laadukkaaseen sisältöön on parasta mitä voit yrityksellesi tehdä erityisesti sen alkutaipaleella. Mikäli sinulla on mahdollisuus käyttää myös laadukkaita aitoja kuvia – usko pois, ne erottuvat positiivisesti tekoälyn valtaamilla kentillä.

Se kaikki isojen ja menestyvien firmojen mainonta mitä näet, on meidän ammattiryhmämme tekemää. Ne julkisten palveluiden alustat ovat meidän ammattiryhmämme visuaalisesti suunnittelemia. Ne lehdet ja kirjat mitä luet, ne ovat meidän ammattiryhmämme taittamia kansisuunnittelusta lähtien. Niitä ei ole tehty valmiselementein, vaan näillä firmoilla on omat yksilölliset, paikoin jopa hyvin koruttomat tunnistettavat ilmeensä ja äänensävynsä – legendaariset sloganinsa. Ja ne toimivat, vuodesta toiseen.



Joten, jos olet valmis budjetoimaan tähän myös omalla kohdallasi ja haluat kuulla konkreettisemmin juuri minun palveluistani, käy tutustumassa yksityiskohtiin palvelusivuillani.

Minulta uskaltaa kysyä myös budjettisi mukaisen tarjouksen, siinä ei ole mitään hävittävää eikä hävettävää. Minulla on aito halu auttaa yrityksiä näkymään ansaitsemallaan tavalla. Se ei tarkoita sitä, että yrityksesi on oltava värikäs ja äänekäs kuin sirkus, vaan usein vähemmän on enemmän.

Ennen kuin erotut kilpailussa suositteluiden ja referenssien avulla, tarvitset ne tyytyväiset asiakkaat. Millä perusteella asiakkaat valitsisivat juuri sinut? Siinäpä pähkinä purtavaksi.

Ei tietenkään pelkän logon vuoksi, mutta yleisesti ottaen ammattimaisen ja siistin ulkoasun sekä onnistuneen, luottamusta herättävän informatiivisen viestinnän vuoksi. Kokonaisuuden vuoksi. Sinun ei tarvitse polkea hintojasi, mikäli näytät ja kuulostat kaikin mahdollisin tavoin jo alussa hintasi arvoiselta. Tai muotoillaan vielä paremmin: mikäli olet hintasi arvoinen.

Ollaan yhteyksissä mikäli siltä tuntuu! Teksti oli jämäkkää kuin jankon betoni, mutta lupaan, että kanssani on rentoa ja inhimillistä asioida. Olen työskennellyt myös vuosia myynnin parissa ja esihenkilötehtävissä joten uskallan väittää omaavani ehkä keskimääräistä luolaihmistä paremmat vuorovaikutustaidot – kanssani ei tarvitse ainakaan jännittää tai jäykistellä. Minä ymmärrän sinua hyvin!

Visuaalisin terkuin,
Eve / eanamedia