Logon tekeminen itse
Logon tekeminen itse, kannattaako se? Kannattaa lukea tämä teksti ja ammattilaisen vinkit, sillä epäonnistuminen voi tulla pahimmillaan kalliiksi. Ja minä ymmärrän niin hyvin myös sen näkökulman, että tietämättä sen enempää logosuunnittelusta, sen hintataso voi kuulostaa ammattilaiselta tilattuna kalliilta. Siksi haluan avata tätä itse tekemistä hieman lisää ja tämä teksti tulee nyt siis yli 15 vuotta alalla olleelta somenatiivilta.
Mikäli koet jo lähtökohtaisesti, että yrityksesi visuaalisella ilmeellä ei ole niin hirveästi väliä, klikkaa itsesi ensin tästä tekstiini, joka kertoo yritysilmeen vaikutuksista selkokielisesti ja jatka lukemista vasta sitten.
Jos tarvitset logon
- jota aiot brändätä ja jolla haluat luoda tunnettavuutta,
- jota aiot jälleenmyydä näyttävästi tuotteissa (kuten esimerkiksi Nike),
- jonka haluat patentoida mukaan patentoimaasi tuotteeseen
- ja/tai jonka aiot painattaa johonkin (mikä tahansa painotuote paperille tai kankaalle, ikkunateippaus jne.)…
älä edes harkitse itse tehtyä logoa. Budjetoi se suorilta yrityksesi kuluihin, vaikka kuinka kirpaisisi. Tarvitset nimittäin tekijänoikeussyistä ja painostandardeista johtuen yksilöllisesti juuri sinulle myydyt käyttöoikeudet ja ammattiohjelmistolla tehdyn vektoroidun logon. Näistä mikään ei toteudu Canvalla, Photoshopilla tai tekoälyllä. Et siis kirjaimellisesti saa niistä ulos vektorigrafiikkaa sisältävää tiedostomuotoa.
Jos sen sijaan tarvitset logon
- hyvin pieneen toimintaan, johon sinulla on jo asiakaskuntaakin (et havittele tunnistettavuutta),
- jota et aio painattaa, patentoida tai brändätä sen suuremmin missään vaiheessa
- ja jonka tilaamiseen ei riitä budjetti…
voit aivan hyvin tehdä logosi itse, mutta kannattaa ottaa seuraavat asiat huomioon – annan neuvoni alempana:
- Tunnistettavuus ja yksilöllisyys
- Tekijänoikeudet
- Visuaalinen saavutettavuus
1. Tunnistettavuus ja yksilöllisyys
Mikäli olet hypännyt juuri yrittäjyyden tielle, et välttämättä vielä hahmota, millaisia ulkoasuja muut käyttävät ja miten paljon. Omaa yksilöllistä ulkoasuaan, mukaanlukien logoaan suunnitellessa ei kannata seurata trendejä, eikä kannata katsoa kilpailijaa, jolla on kiva logo jollaisen itsekin haluaisit. Ei missään nimessä, päinvastoin kannattaa lähteä juuri toiseen suuntaan. Puhumme yrittäjäryhmissä usein tästä nykyilmiöstä, kun yritykset menevät keskenään sekaisin, koska logo ja ulkoasu on toteutettu esimerkiksi samoilla Canvapohjilla.
Trendaavan ulkoasun karkea kääntöpuoli on siis seuraava: katoat massaan ja sekotut toiseen. TikTokissa ja reelseissä toimii aivan valtavan hyvin trendaavaan ääneen videon tekeminen ja kaikki kopioi toisiaan. Mutta. Silloin kun tarvitset logon, yrityksesi selkeän ja tunnistettavan allekirjoituksen, älä lähde mukaan trendiin.
Tottakai logoissa voi olla sama aihe ja idea, koska pyörää ei voi keksiä enää uudelleen. Sen ei silti kannata olla täysin samanlainen kuin muilla. Ei riitä, että muokkaat Canvan logopohjaan pelkän tekstisisällön, se on edelleen yleisilmeeltään samanlainen kuin muillakin ja voi mennä ensivilaisulla hyvinkin sekaisin toiseen yritykseen. Muokkaa logoa siis mahdollisimman paljon pelkän tekstisisällön muuttamisen lisäksi. Muuta fontteja, värejä, asettelua ja vahvuutta.
2. Tekijänoikeudet
Canvankin elementeillä ja kuvilla voi olla tekijänoikeudet, joten kannattaa tutustua niihin. Tekoäly voi myös hyödyntää jo jonkun muun suunnittelemaa taidetta. Ole siis tarkkana, ettet plagioi tietämättäsi jonkun muun tekemää taidetta. Olen kirjoittanut tekijänoikeuksista myös oman tekstinsä, jota pääset lukemaan klikkaamalla tästä.
3. Visuaalinen saavutettavuus
Muista aina, että vaikka sinulla itselläsi olisi hyvä näkö, maailmassa on paljon eri ikäisiä heikkonäköisiä ihmisiä, joita löytyy varmasti sinunkin kohderyhmästäsi. Nyt en puhu pelkästään näkövammaisista, vaan lisäksi ihan normaalista heikentyneestä näöstä.
Valikoi siis muun luomasi sisällön lisäksi logoosikin selkeälinjainen fontti ja hyvä kontrasti, jonka olennaiset sanat näkyvät tarpeeksi isolla. Ei tarvitse olla mitään jättimäistä, vaan ”perusselkeää”, jos haluat, että siitä saa selvää. Ilman heikentynyttä näköäkin voi olla kurjaa, jos esimerkiksi ”kissa” näyttää nopeasti katsottuna ”pissa”lta. Mitä selkeämpi, sitä parempi, yhdenvertaisempi ja vältytään väärinkäsityksiltä. Selkeää tekstiä jaksaa lukea, epäselkeää ei niinkään.
Olen kirjoittanut somesaavutettavuudesta myös oman tekstinsä sekä konkreettiset vinkit saavutettavampaan sisältöön, pääset lukemaan näitä vinkkejä klikkaamalla tästä.
Alla vielä esimerkkejä vuosina 2024-2025 näkyvästi trendaavista logoista ja usealle vaikealukuisista fonteista:






Mikäli alkoi ahdistamaan ajatus itse tehdystä logosta, meitä ammattilaisia löytyy kyllä.
Painotan, että ymmärrän hyvin, miksi moni aloittava yrittäjä haluaa tehdä itse oman logonsa. Minä pystyin säästämään ja tekemään kaiken itse, koska teen tätä työkseni. Mikäli logoasi on tarkoitus esitellä näkyvästi osana brändiäsi ja aiot painattaa sitä, haluat budjetoida sen yrityksesi kuluihin ja haluat siitä pitkäikäisen juuri sinulle suunnitellun teoksen tarvittavissa muodoissaan. Autan sinua tällaisen logon luomisessa mielelläni. Voit tutustua palveluihini allaolevasta linkistä ja näet muutamia referenssejäni portfoliosivulta, jonne pääset klikkaamalla tästä.
Mikäli päädyt tekemään hintavertailua, vertaile samalla tekijöiden kokemusta ja koulutusta, referenssejä ja portfoliota, varmista vektorigrafiikkaan soveltuva työväline (Adobe Illustrator), millainen vedostelu sisältyy hintaan ja missä tiedostomuodoissa saat valmiin työn.
Näissä on paljon vaihtelua eri tekijöiden välillä ja käsi sydämellä sanon, että älä valitse Canvalla tai tekoälyllä tehtyä logosuunnittelua kaikista edellämainituista syistä – se on sama kuin tekisit itse ja siitä ei kannata logon ja yritysilmeen kohdalla maksaa kellekään. Kuten olen useasti maininnut, ne ovat mahtavia työvälineitä muuhun käyttöön ja suunnittelen itsekin asiakkailleni yksilöityjä somepohjia Canvaan, mutta logo ja yritysilme. Jos aiot maksaa niistä jollekkin mahdollisesti useita satasia tai päälle tonninkin, varmista, että ne tehdään ammattilaislaatuisesti ylläolevat osa-alueet huomioiden ja että saat niihin 100% käyttöoikeudet.
Tsemppiä logon pohtimiseen ja muista, että meikäläiset auttaa sinua mielellään jos koet, ettet osaa tai tahdo selvitä itse. Ja jos teet itse, niin varmista ainakin ylläolevat asiat ja pyri muokkaamaan logosta juuri sinunnäköisesi. Sekin on erittäin ok – sinä päätät.
Toivottavasti tästä oli jotain apua!
Ymmärtäväisin terkuin,
Eve / eanamedia